Virkkausta

Uutena käsityötuttavuutena olen löytänyt virkkauksen!! Mahtavista käsityökirjoista olen oppinut vihdoin ja viimein sen "oikean" virkkaustekniikan ja jos jonkinmoisia virkkaustöitä on jo tullut tehtyä!

----------
Isoäidinpyörylätakki! :) Näitähän on tullut tehtyä aika monta tässä vuosien varrella, mutta meän neiti tykkää käyttää näitä! :) Tämä on tehty miami-langasta koukulla 4, joten jos oman tytön kokoon vertaan, niin tämä olisi ehkä kokoa 92-98 :)



Aika sievä malli "bolerolle" ja tulee päivässä valmiiksi! Ohje löyty Moda- lehdestä 4/2011. 

---------

Olen tehnyt pilttipurkin päällisiä virkkauslangasta. Nämä tulevat häihimme pöytäkoristeiksi. Täytyy muistaa, että pilttipurkeissa ei saa sisällä polttaa tavallista tuikkua, koska purkki voi kuumeta liikaa ja räjähtää. Meilläkin tulee olemaan purkeissa hiekkaa ja led-tuikkuja :) Lanka on virkkauslankaa ja koukku nro 1,5. 


Purkki aloitetaan tekemällä 5 ketjusilmukkaa ja yhdistämällä ne renkaaksi, sen jälkeen virkataan 9 kierrosta, jolloin syntyy tällainen pyörylä. 



Pyörylään aletaan tehdä kolmen pylvään ryhmiä. Ihan ensimmäinen pylväs muodostuu kolmesta ketjusilmukasta ja sen jälkeen voidaan tehdä tavallisia pylväitä loppuun saakka. Pylväs tehdään aina omaan kiinteään silmukkaan, mutta pylväs kiinnitetään aina kiinteän silmukan sisempään reunaan, näin reunat nousevat nätisti pystyyn. Kolmen pylvään jälkeen tehdään kaksi ketjusilmukkaa ja jätetään yksi kiinteä silmukka välistä ja tehdään seuraaviin kolmeen silmukkaan pylväsryhmä. Näin jatketaan koko kierros.



Kun pylväät on tehty, lopetetaan kierros piilosilmukalla edellisen kierroksen ensimmäisen pylvään yläreunaan. Sen jälkeen tehdään kaksi kierrosta kiinteitä silmukoita. Kolme kiinteää silmukkaa pylväisiin ja kaksi ketjusilmukkakaareen. Kahden kierroksen jälkeen jatketaan taas pylväsryhmiä ja näitä tehdään yhteensä neljä kerrosta.



Yläreunaan tehdään kuja juuttinarulle. Se tehdään yksinkertaisesti tekemällä kolmen ketjusilmukan kaaria, jotka kiinnitetään piilosilmukalla, jättämällä yksi kiinteä silmukka välistä, sitä seuraavaan kiinteään silmukkaan. Kierros jatketaan näin.


Sen jälkeen tehdään aina kaksi kiinteää silmukkaa jokaiseen ketjusilmukkakaareen! Näin vahvennetaan kujaa.

Lopuksi tehdään nirkkoreuna:



Yritin vähän havainnollistaa kuvien avulla tätä nirkkoreunaa, eli nirkko tehdään tekemällä kolme ketjusilmukkaa, jotka kiinnitetään piilosilmukalla samaan kiinteään silmukkaan, josta ketjusilmukoita alettiin tehdä! Sen jälkeen tehdään kahteen seuraavaan kiinteään silmukkaan piilosilmukat ja tehdään taas seuraava nirkkonyppylä :)

Ja valmis lopputulos olis tämmöinen!

Ja vieltä pilttipurkin päällä juuttinarun kanssa! :)

Tämä on tosiaan minun oma keksintö pilttipurkkia varten. Olen moda-lehdestä joskus bongannut tuikkukupin päällisen, jossa on tehty myös kolmen pylvään ryhmiä ja siitä sainkin tämän idean. Joten saat vapaasti tehdä ja käyttää minun ohjettani, mutta ei kaupallisessa tarkoituksessa ;)

-----------


Tämän virkatun peiton tein 18:sta virkatusta neliöstä. Käytin tähän pelkästään isoveli-lankaa. Neliöiden mallit ovat kirjasta "200 virkattua neliötä", jonka olen aikoinaan ostanut Suomalainen-kirjakaupasta. 



Kiinnitin palat toisiinsa virkkaamalla ja reunalle virkkasin kiinteillä silmukoilla ja ketjusilmukoilla pitsimäisen reunuksen. 

Peiton ajattelin tehdä ensin pinnasängyn päiväpeitteeksi, mutta ei sitä lopulta juuri koskaan sinne jaksanut laittaa, joten tämä koristaa nyt pinnasängyn vierellä olevaa tuolia :)


-----------------

Tekasin keltaisesta muistaakseni Siiri tai Saara tai joku sen tyylinen nimi, langasta. Ohjetta tähän ei tarvita, vaan lähdetään virkkaamaan putkiloa. Käärmeen mahaosan tein samannäköisesti, kuin käärmeillä muutenkin on, eli siis virkkasin aina silmukat takareunasta, jolloin pinnaksi tuli semmoinen viivamainen :)

---------

Tämä on miami-langasta isoäidinpyörylä-mallisesti tehty bolero. Ihana ja lämpöinen. Tätä tuli käytettyä tytöllä syksyllä hupparin päällä vielä lisälämmikkeenä. Periaatteessahan tämmöisen voisi itsellekin virkata, kunhan tekee selästä ja käsirei'istä tarpeeksi isot!

Malli löytyy Moda- lehdestä numerosta 4/2011 sivulta 54.

---------------

Näihin allaoleviin boleroihin käytin erilaista lankaa sekä erikokoisia virkkuukoukkuja, jotta sain erikokoisia vaatteita. Vasemmanpuoleinen on tehty 7-veljestä langasta ja reunustin työn tehostevärillä. Oikeanpuoleiset bolerot ovat nalle aloe vera lankaa kukkaketo mallisia! :) Nämäkin on sinänsä nättejä boleroita, mutta kutisevia ja koska kaulus koskee väkisinkin niskaa, nämäkin työt ovat päässeet seinälle ilahduttamaan katsojan silmää :)


-----------

Tekasin erilaisista (paksuudeltaan ja materiaaliltaankin erilaisista) jämälangoista n. 180x180cm kokoisen torkkupeiton (kuvassa). :) Tein neljä isoäidinneliötä ja yhdistin ne virkkaamalla sekä siistin reunat "verkko"virkkauksella :) Aika kiva ja todella lämmin!

--------------

Tässä on vauvan peitto, tehty pehmeistä pastellisävyisistä vauvalangoista. Isoäidinneliöitä on kaksitoista kappaletta ja ompelin ne yhteen sekä virkkasin reunan ja viimeistelin nirkkoreunalla. Nirkkoreunahan tehdään niin, että yhteen silmukkaan tehdään 2 ketjusilmukkaa ja virkataan ne piilosilmukalla samaan silmukkaan, sitten siirrytään kaksi silmukkaa eteenpäin piilosilmukoilla ja tehdään taas kaksi ketjusilmukkaa ja virkataan ne piilosilmukalla samaan silmukkaan, mistä alettiin tekemään ne kaksi ketjusilmukkaa. Helppo tehdä, vaikea selittää :D

Ompelin neliöt yhteen ja virkkasin viisi kierrosta reunaan, sekä lopuksi nirkkoreunan.
-------------

Tässä on pari pientä (n. 20 cm) mollamaijaa :) Virkkaamalla on tehtyjä, erittäin helppo ohje ja päivässä tuli valmiiksi. Lapsukaiset, tytöt varsinkin, kovasti tykkäävät :) Näihin käy mikä tahansa lanka, vasemmanpuoleinen on tehty 7-veljestä langasta, kun taas oikeanpuoleinen on merseroitua puuvillalankaa nimeltä tennessee. Ohje löytyy Suuri käsityö- lehdestä 11-12/2009 sivulta 31.

----------

Äitikilppari ja vauvakilppari! Näihin en käyttänyt minkäänlaista ohjetta, vaan aloin virkata ensin soikionmallista pohjaa. Sen jälkeen jatkoin soikiota pystysuoraan ja lopuksi kavesin silmukat kilpipuolella! Pää ja jalat tulivat helposti muutamalla ketjusilmukalla ja kiinteällä silmukalla. Täytin masun, pään ja jalat vanulla ja laitoin kilven sisälle yläpuolelle tiukuja, jotka sitten helisevät lapsen niillä leikkiessä! Lankaa ei kulunut minkään vertaa ja lapsonen saa omatekosia helistinleluja!

----------

Kalakaverit erilaisesta langasta. Käytännössä kaikenlaiset langat käy oikein hyvin tämäntyyppisiin leluihin. Virkkaussilmukoita lisäämällä ja vähentämällä saadaan aikaan putkimainen kroppa kalalle ja pyrstössä käytin samaa taktiikkaa. Oikeanpuolimmaisen kalan pyrstö on kaksiosainen ja täytetty, kun vasemmanpuoleisen virkkasin ohueksi lättänäksi, joka sitten kihartui kivasti, niinku kultakalalla :) Sisällä myös tiukuja helisemässä.

-----------

Jalmarikalmari :) Sama taktiikka virkkaussilmukoiden suhteen. Lonkerot on tehty ketjusilmukkaketjusta, johon tein yhden kerroksen kiinteitä silmukoita.

Lastenleluissa on se kiva puoli, että jämälangoista saa virkkaamalla minkä tahansa värisiä. Eikä näiden lelueläinten tarvitsekaan luonnollisen värisiä olla! :)

-------------

Moby Dick kuten mieheni sanoo :) Ajatus oli hyvä, mutta toteutus ei niin hieno, mutta kyllä sen valaaksi uskois! Pyrstöevät on pylväillä tehty.

1 kommentti:

  1. Hain ohjetta nirkkoreunuksen virkkaamiseen, ja löysin sivuillesi. Kaunis pilttipurkin päällinen! Ajattelin kokeilla virkata sen, kunhan ensin teen nirkkoreunan tiskirätin ympärille. Pitkästä aikaa taas innostuin virkkaamisesta, sukkia olen kutonut pidemmän aikaa, mutta sitten välillä pitää saada uutta mielenkiintoista tekemistä.

    VastaaPoista