Ompelua

En ole koskaan ollut kummoinen ompelija, enkä osaa tehdä kovin huoliteltua jälkeä. Toisaalta tekemällä oppii! Ja tykkään todella paljon tehdä kankaista kaikenlaista pientä ja isoa. Tässä esittelen parhaimmistoa ja toisaalta...opettavaisimpia tuotoksiani :D

------

Olen niin kovin innostunut nyt ompelemaan ja Suuri käsityölehden vuoden 2012 lopun ja 2013 alun lehdissä on viisi ihanaa tilkkutyöpehmo-mallia, joita olen suurella innolla tehnyt!


Lallukka :)
Lallukka oli viimeinen tilkkutyö ja tämä tuli tehtyä kaikkein nopeiten, koska olin jo kehittynyt ompelemisessa :) Pupuliinissa ja Lallukassa on käytetty kaikkia samoja kankaita :) Nyt täytyy vaan jostakin lähteä hamstraamaan lisää kankaita, mieluusti noita tilda-merkkisiä, kun ne vaan on niin kauniita! :)

Pupuliini :) 
Tähän pupuliiniin uskalsin käyttää tilda-kankaita, sekä puuvillakankaita, joita ostin Löytöpala- liikkeestä Oulusta. Sen lisäksi, jotta hahmot olisivat yhtenäisiä, käytin vartaloon ja häntään samoja kankaita, mitä on possussa ja mollassa :) Niin ja päähän käytin siskon vanhaa tyynyliinaa :DTässä tilkkusammakko, saku sammakko :) Älyttömän nopeatekoinen ja helppo ohje! :) Otin useamman kuvan tästä veijarista.Räpylät, silmät ja kuono on täytetty vanulla ja muuten sammakko on täytetty kuivatuilla herneillä!


Possu Ponteva :)
Possu pontevaan olen käyttänyt kankaina: omaa yöpaitaa, tyttären rikkinäisiä bodeja, bambufleeceä ja puuvillakangasta :) Kärsässä on napit ja silmät virkkasin tekemällä ensin neljä ketjusilmukkaa, tekemällä sen jälkeen neljä puolipylvästä ensimmäiseen ketjusilmukkaan siten, että jätin viimeiset langanvedot tekemättä, jolloin koukulle jäi lopulta viisi silmukkaa ja sitten vedin langan kaikista läpi. Sillä tavalla tehdään muuten popcorn-pallukoita :) Silmien ohje on myös Suuri Käsityölehdessä. 


Molla-Maija :)
Molla-Maijaan olen käyttänyt samaa yöpukua, kuin possuunkin, sekä jalkojen kangas on samaa puuvillakangasta, kuin possussakin. Lisäksi käytin päähän, vartaloon ja käsiin kaupan puuvillakassia sekä jaloissa on äidin vanhat verhot :D Hiukset on ensin ommeltu kiinni joustonauhaan, jonka ompelin päähän sitten kiinni. 


-----------


Kaupan kestokassista tuli siskontyttärelle oiva kutomiskassi, jollaisia tein toki joululahjoiksikin, mutta tähän yksilöön siksakkasin kukkasia kiinni ja sisällä on eri kokoisia taskuja, joihin voi laittaa puikkoja ja koukkuja talteen :) Päällimmäinen kangas on turkista tuotua, ei aavistustakaan mitä, kangasta ja kukkasiin on käytetty valkoista farkunlahjetta sekä vanhaa yöpukua :) Kannattee kierrättää!


 --------

Joulu tuli ja meni ja tämmöisiä kauppakasseja/muuten vain kasseja tein läheisilleni (äidille, siskolle, kälylle, miehen siskolle, anopille sekä kummitytölle) En muistanut ottaa kaikista kuvia, mutta samalla idealla on jokainen kassi tehty! 


Eli kassit on kaupan puuvillakasseja, jotka paikallisessa salessa maksaa 60 snt. Ja kaikkiin kasseihin, myös niihin, joista ei kuvia ole, olen käyttänyt yhtä tai kahta erilaista kangasta. Osa kasseista meni nätisti, kuten tämä alempi, että kangas riitti ilman leikkaamista. Ylemmässä on saumoja kassin keskelläkin, kun kangasta oli vain pieniä palasia jäljellä. Kassin olen sitten ommellut kiinni puuvillakassiin yläreunasta, joko siksakilla tai suoralla ompeleella. Hyvin yksinkertainen ja erittäin nopea tehdä!

---------Ostin kestovaippailua varten kaikenlaisia pul-kankaita. Kestovaippailut jäi sitten sikseen ja pul-kangasta jäi melko paljon käyttämättä. Mietiskelin aikani ja ajattelin, että niistäpäs tulisi hyviä ruokalappuja! Joten ylemmän kuvan ruokalappujen mallina käytin finlaysonin ruokalappua, joka tuli äitiyspakkauksen mukana. Kanttinauhaa ympäri ja pussukka eteen! Alemmat ruokalaput ovat pieniä ja niitä tuli käytettyä ihan aluksi, kun syötiin vielä sitterissä. Tähän tein itse kaavat!

--------

Kun tytölle alettiin hommaamaan tarvittavia lastentarvikkeita, mummulta saatiin syöttötuoli. Syöttötuolin istuinpehmusteet tuntuivat minusta todella kalliilta kaupasta ostettuna, joten päätin tehdä sen itse! Ja tämmöisen tuotoksen sain aikaan. Ostin Tokmannista metrin ihan tavallista vahakangasta, eli mitä käytetään pöytäliinoiksi, maksoi muistaakseni vain 4,99. Tekasin kaavat itse ja ompelin ompelukoneella saumat kiinni ja täytin vanulla. 


Istuinpehmusteet ovat kaikki yksittäisiä kappaleita. Ne kiinnitetään tarranauhan avulla. Ajattelin, että kun lapsonen kasvaa, niin ensin voi ottaa reunapehmusteet irti ja lopulta tarpeen vaatiessa myös selkänojan, niin istuminen on mukavempaa! Nyt 1-vuotiaana selkänoja on vielä tarpeellinen ja mukava!


Tämä syöttötuolin pehmuste on ollut kyllä todellinen onnistuminen! Se on erittäin helppo pitää puhtaana ja ainakin toistaiseksi on ollut todella kestävä. Mistään kohtaa ei vahakangas ole alkanut haurastua tai revetä ja tämä on myös pitänyt muotonsa! Täytyy vaan uskaltaa yrittää tehdä jotain uutta. Joskus työt eivät välttämättä onnistu, mutta aina sillon tällöin kokeilu onnistuu! :)

-------


Siinäpä olis semmonen ompelutyö, nimittäin kissan sohva. Alelaarista paksua fleeceä (ei kovin järkevää karvaisten otusten nukkumapaikaksi)ja vanua, viivottimen, mittanauhan ja paperin avulla tein kaavat tähän ja sitten vaan ompelemaan! Vaan ihan hieno se oikeesti olis, jos vaan väri olis nätimpi ja kangas himpunverran vahvempaa! :) Mutta itse suunnittelema alusta loppuun!

--------

Tässä olisi pul- kankaasta tehtyjä kestoliivinsuojia. Ulkopinnalta on siis pul-kangasta, samaa mitä käytetään kestovaippakuoriin. Välissä on flanellia tai froteeta ja sisäpinnalta, mikä siis tulee ihoa vasten on polyestermokkaa. Näitä tein niin monta paria, että annoin niitä myös lahjaksi kavereille ja hehän kyllä tykkäsivät, että suojaa paremmin! Kuoseja myös oli kaikenlaisia. Ja ympyrämuottina käytin pasta-astian kantta :D ja saumurilla hurjastelin laput kasaan. Tällaiset on ihan ehdottomat jokaiselle imettävälle naiselle! :)

Vaipat ovat sisävaippoja, ulkopinnalta collegea ja sisältä flanellia taikka froteeta. Näitä ei tullut koskaan käytettyä, kun neidin peppu ei kestoja kestänyt. Iho meni heti paremmaksi, kun kertakäyttövaippoja alettiin käyttää enemmän. Nämä kestovaippaohjeet löytyy Suuri käsityölehdestä numerosta 2/2007 sivulta 64

-------

Saanen esitellä: Neiti-pötkylä! :) Nojuu, joskus oon tilannut collegea, bambufroteeta yms yms kestovaippahommiin, ne hommat jäi sitten kesken, niin ajattelinpas käyttää kankaat hyödyksi pehmoelukan muodossa :) Leikkelin summamutikassa kaikki palat ja kasasin saumurilla. Lopulta täytin työn vanulla ja ompelin aukon kiinni. Silmät, nenä ja suu muodostuu napeista, jotka olen ommellut ERITTÄIN hyvin paikalleen. Neidillä on tapana järsiä näitä, toki vahdin extratarkasti, ettei vaan yksikään nappula irtoa suuhun :) Vaikkakin, jostain kumman syystä, tämä ei toistaseksi ainakaan ole se lempparilelu :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti